KHASIAT CORDYCEPS

Kajian farmakologi terbaru mendapati Cordyceps mengandungi nutrient pemakanan utama seperti karbohidrat, asid amino, asid lemak poli-tak-tepu, vitamin dan mineral. Cordyceps mengandungi bahan aktif utama iaitu adenosine (rangkaian nukleosida), rangkaian polisakanda (yang terdiri daripada komponen mannose, cordycepin, adenosine, galactose, arabinose, glucose, fucosidase), peptide, poliamines, sterol(ergosterol, ergosterol peroksida, daucosterol dan campasterol)

1. Cordycepin
Anti virus, menghalang bakteria & ketumbuhan, kesan sinegistik apabila digunakan bersama endoxan.

2. Adenosine
Merawat & mencegah embolisme senebral, hemorrhage serebral, renal (berkenaan ginjal gagal berfungsi, merangsang diuresis.

3. Polisakanda
Memperkuatkan imunisasi, memperlambatkan kenyanyukan, mengembalikan dan memperkukuhkan fungsi badan secara normal, melindungi jantung dan hati, anti kanser.

4. SOD Protein
Menghalang ketumbuhan serta menghapuskan keseluruhan superoksida polimisasi, anti-kanser, anti kenyanyukan dan mengurangkan toksin.

5. Protein
Membentuk bahan asas bagi sel organik dan aktiviti yang penting.

6. Vitamin
Vitamin A
Meningkatkan tumbesaran pengaturan Pembezaan sel, Imunisasi secara organik, anti kanser, anti oksida.
Vitamin E
Amat penting untuk memperingkatkan kepintaran, menggalakkan oksida secara biologikal dan metabolisme organik.
Vitamin PP
Menghalang formilasi lipofuskin, anti kenyanyukan,memperkuatkan imunisasi, anti oksida.
Vitamin B12
Mencegah anti kanser terutamanya anti oksida.

APA ITU CORDYCEPS SINENSIS


Cordyceps sinensis ialah sejenis fungus atau cendawan yang hidup subur di kawasan pergunungan melebihi 10,000 kaki dan paras laut di China, Nepal, Tibet dan Himalaya.
Dalam sejarah perubatan China, Cordyceps telah digunakan sejak 3-5 ribu tahun lampau sebagai tonik perangsang seks dan kesegaran hayat manusia. Ia juga dikenali sebagai makanan
pemanjang hayat dan menjadi herba kegemaran Maharaja dan Maharani China semasa zaman dinasti lagi.Maharaja China ketika itu menggunakan Cordyceps untuk mengembalikan kekuatan badan akibat daripada penyakit yang kronik selain membantu merawat penyakit lemah tenaga batin dan sakit badan.

Data-data awal menunjukkan ahli perubatan China menggunakan Cordyceps sebagai tonik untuk merawat penyakit hati, paru-paru, kelemahan seksual, masalah buah pinggang, jantung, usus, asma dan sebagainya.

ASAL USUL NAMA CORDYCEPS
Nama saintifik Cordyceps berasal dan bahasa Latin bermaksud “cord” dan “ceps” bermaksud “kelab” dan “kepala”; bersesuaian dengan Cordyceps yang membentuk kelab cendawan apabila bahagian kepala tumbuh sebagai unjuran keluar daripada badan larva perumahnya. Bahagian ini dinamakan stroma atau badan berbuah.

Nama China iaitu Dong Chao Xia Cao yang membawa maksud “ulat” semasa musim sejuk, fungus semasa musim panas”. Ini adaiah kerana sifat semulajadinya yang mana spora akan ‘menjangkiti’ larva serangga terutama larva kupu-kupu atau rama-rama musim luruh.

Semasa musim sejuk ia melalui tempoh hibridasi dengan mendapatkan nutrient daripada larva yang dihinggapinya. Kemudian apabila tiba musim panas, fungus mula tumbuh dan sepanjang musim panas ia boleh menjangkau ketinggian 3- 5cm.


BILAKAH CORDYCEPS MULA MENDAPAT PERHATIAN DARI DUNIA LUAR ?
Cordyceps telah mendapat perhatian dunia pada tahun 1993 apabila pelari negara China telah membuat satu kejutan kerana berjaya memecah 9 rekod dunia didalam acara 'World Outdoor Track and Field Championships' di Jerman.

HARGA NAIK 50 KALI GANDA DALAM MASA 10 TAHUN!
Cordyceps Sinensis merupakan salah satu jenis cendawan yang mahal didalam perubatan Cina samada secara tradisional mahupun moden. Pada tahun 60an, di Tibet, 1kg cordyceps hanya RMB0.30 sahaja, tapi, sekarang telah mencapai RMB100,000 per kg.